top of page

Coverbeeld © Babette Wagenvoort

Met Gemma Venhuizen, Nataniel Melo, Saskia Stehouwer, Sara Eelen, Moya De Feyter, Thomas Möhlmann en Babette Wagenvoort. De voorstelling is gemaakt met de steun van Literatuur Vlaanderen.

De vuurvlieg,
de aardbei
en de zeeschildpad

Een voorstelling met gedichten,
tekeningen, informatie en muziek
door de Klimaatdichters

26/01/2024 VONK & Zonen, Blikfabriek, Hoboken, BE

18/02/2024 Zaal 3, Den Haag, NL
 

Er is een reden waarom dagen afgewisseld worden door nachten. Duisternis is essentieel voor het web van ecosystemen waar we allemaal deel van uitmaken. Mensen hebben het donker nodig om te kunnen slapen, maar ook planten, bomen, insecten, vogels en vissen zijn van het ritme van licht en donker afhankelijk voor hun voortbestaan.

Jonge zeeschildpadden oriënteren zich op het reflecterende maanlicht om de weg naar zee te vinden. Vuurvliegen maken met hun lijfjes licht om een partner te vinden, maar die kunnen dat alleen maar zien als het donker genoeg is. Aardbeiplanten die groeien nabij straatverlichting brengen steeds minder vruchten voort en worden steeds minder door insecten bestoven.

Deze voorstelling gaat over licht en donker, over planten en dieren die bedreigd worden door lichtvervuiling, en over het verlangen van de mens om zich alsmaar meer aan het donker te onttrekken. Zijn wij nog in staat om met duisternis te leven? Met poëzie, wetenschap, muziek en beeld proberen we licht en donker weer in balans te brengen.

bottom of page