top of page
LEUVEN_Goudenregen.JPG


Op zoek naar poëzie

2021 vereiste nieuwe manieren om natuur en cultuur te beleven. Daarom organiseerden de Klimaatdichters samen met VONK&Zonen vzw een ‘poëtische paaseierenzoektocht’ in de maanden april en mei. Het doel was jong en oud in tijden van isolatie naar buiten te lokken en op een unieke manier naar hun omgeving te laten kijken. 

 

De ‘paaseieren’ lagen verstopt in verschillende dorpen en steden doorheen Vlaanderen en Brussel. Soms in het groen, soms in wat groen had moeten zijn. De verspreiding gebeurde zoals bij geocaches door het online delen van coördinaten en (poëtische) tips. 

 

In elk poëtisch 'paasei' zat een verrassing, waaronder een zaadkaartje (dat je nadien kon planten) met een QR-code op. De QR-code leidde naar vijf geheime performances die volgen op de bundel klimaatpoëzie ‘Zwemlessen voor later’. De geocaches dienden namelijk ook om de bundel ‘Zwemlessen voor later’ te vieren, aangezien onze bundelvoorstelling niet kon doorgaan.

 

Deelnemende kunstenaars waren Joke van Leeuwen en Marijs Boulogne, Jens Meijen en Ellis Meeusen, Esohe Weyden en Roxette Chikua, Lotte Dodion en Adriaan de Roover en Anna Carlier, Sofie De Cleene en Femke Platteau. Een tiental andere klimaatdichters hielpen als vrijwilliger om de ‘poëtische paaseieren’ te verstoppen. 

 

De gevonden QR-code werd meer dan 180 keer gescand. Ook bij andere organisaties viel het project in de smaak, zo kregen we nadien van onder meer Poetry International de vraag om tijdens hun festival de geocache-actie te herhalen. Hiervoor werden nieuwe video’s gemaakt waarbij we samen met verhalenhuis Belvedère in Katendrecht buurtbewoners in contact brachten met klimaatpoëzie en vroegen hoe zij zelf inspanningen deden voor het klimaat. Deze geocache actie was op tien plaatsen in Kattendrecht te vinden in juni en augustus 2021. Ook hierbij werd de QR-code meer dan 150 keer gescand.

bottom of page