top of page

Zwemlessen voor later

Zwemlessen voor later is een bundel klimaatpoëzie. Een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur, een pleidooi voor omwenteling. De bundel is uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag en is inmiddels toe aan de derde druk!
 

  • Krachtig en liefdevol literair pleidooi voor het herstel van de planeet.

  • Jonge, aanstormende dichters én gelauwerde poëten spannen samen rond één boodschap: het moet anders.

  • Dit zou wel eens een wereldwijde beweging in de dichtkunst kunnen worden...

De Klimaatdichters geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en de natuur eindelijk op haar plaats staat als middelpunt van de wereld. Ze kruipen in hun pen voor de aarde, want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest.

De opbrengst van de bundel gaat naar One World Tree Planting (facebook), een internationaal, participatief netwerk van praktische klimaatactivisten die elkaar ondersteunen in de uitwerking van lokale klimaatprojecten, fondsenwerving en de uitbouw van een lokale groene economie.

 

Ze houden zich bezig met het aanplanten van nieuwe en het herstel van bestaande bossen in samenwerking met lokale gemeenschappen, met veel aandacht voor het trainen van de plattelandsbevolking in de transitie naar voedselbosbouw (agroforestry).

One World Tree Planting is gestart met vier projecten in Oeganda, maar wil in de toekomst ook projecten van bevriende klimaatactivisten in andere landen te ondersteunen.

Eén van de projecten die One World Tree Planting ondersteunt, is de “Go Green Campaign” georganiseerd door Aldo Adomati in de Westelijke Nijlvallei. De bevolking in deze regio groeit snel en vangt duizenden vluchtelingen op uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo. Dit zorgt voor een enorme druk op de natuurlijke omgeving. In de campagne worden de verschillende gemeenschappen betrokken bij boomplantacties en het herstel van natuurlijke habitats.

 

Centraal in de participatieve aanpak staat het geven van training aan geselecteerde boeren in agroforestry en het belang van het behouden en planten van bomen in en rond hun velden. De boeren verspreiden de praktijken dan weer in hun gemeenschap. Deze aanpak verzekert de continuïteit van het project.

zwemlessen voor later-REVISED.jpg

Met coverbeeld en illustraties van Charlotte Peys.

Zwemlessen voor later.jpg
bottom of page